فلزات به کار رفته در تجهیزات صنعتی بسیار متنوع هستند، اما از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- متریال مونل
مونل از سری آلیاژهای نیکل است که ۵۲ تا ۶۷ درصد آن از فلز نیکل ساخته شده است. از دیگر مواد به کار رفته در ساخت این آلیاژ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از مزایای مهم مونل گرم و سرد شدن و ماشین کاری و جوشکاری آسان است. این متریال به علت مقاومت بسیار خوب در فرآیندهای شیمیایی و هیدرکربندار ، نمک، محلولهایی با دمای بالا و قابلیت جوش پذیری، معمولا در ساخت تانکهای گازوئیل، تجهیزات دریایی، پمپها ، شیرها و سیستم پایپینگ به کار میرود.
کلمه استنلس یا ضدزنگ اولین بار برای فولادهایی که در ساخت کارد و چنگال به کار رفتند، استفاده شد. اما امروزه از کلمه استنلس برای توصیف انواع فولاد و رده بندیهای مقاوم در برابر خوردگی یا اکسیداسیون استفاده میشود.
فلز استنلس استیل از آلیاژ فولاد به همراه حداقل ۱۰ درصد کروم تشکیل شده است. البته در هنگام ساخت استنلس استیل از مواد دیگری برای تقویت ساختار و ویژگی هایی مانند شکل پذیری آن استفاده شده است، از جمله:
استنلس استیل انواع/گریدهای مختلفی دارد که با توجه به درصد به کار رفته از هر یک از مواد فوق مشخص میشود. در هنگام انتخاب گرید استنلس استیل باید مقدار خوردگی سیال عبوری و شرایط محیطی فرآیند را مشخص کنید.
از کاربردهای رایج متریال استنلس استیل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از آلیاژهای شناخته شدهتر استنلس استیل ۳۱۶، ۳۱۶L و ۳۰۴ را میتوان نام برد.
یکی از پر کاربردترین محصولات تمام استیل در صنایع مختلف می توان گیج فشار را نام برد که ابزار اندازه گیری و مانیتورینگ فشار در صنایع گوناگون است که شرکت پترو صدف وارد کننده این محصولات است و شما می توانید برای اطلاع از قیمت گیج فشار با این شرکت تماس بگیرید.
۳- متریال برنج
برنج آلیاژی است که از روی و مس ساخته شده است. نسبت مس و روی به کار رفته در ساخت برنج متنوع است، اما معمولاً برنج از ۶۷ درصد مس و ۳۳ درصد روی تشکیل شده است. مقدار مس میتواند از ۵۵ تا ۹۵ درصد و مقدار روی از ۵ تا ۴۵ درصد تغییر کند.
به آلیاژ برنج معمولا فلز سرب با غلظت حدودا ۲ درصد نیز افزوده می شود. سرب باعث افزایش قابلیت ماشین کاری برنج میشود. از کاربردهای رایج متریال برنج میتوان موارد زیر را نام برد:
از مزایای مهم متریال برنج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
چدن از سری آلیاژهای آهن و کربن است که مقدار کربن آن بیش از ۲ درصد است. مزیت فلز چدن دمای ذوب نسبتا کم آن است. آلیاژ چدن به ۴ دسته کلی تقسیم بندی می شود:
چدن سفید سخت اما شکننده است. ذرات به کار رفته در ساختار چدن سفید بزرگ بوده که باعث افزایش سختی آن میشوند. این آلیاژ در برابر سایش مقاوم بوده و قیمت مقرون به صرفهای دارد.
متنوعترین و پرمصرفترین نوع چدن، چدن خاکستری است. کربن به کار رفته در این چدن باعث تشکیل تکههای گرافیتی در آن می شود که در صورت شکستن چدن مانع از خروج مایع میشوند.
گرافیت باعث کاهش الاستیسیته و استحکام کششی میشود ولی در مقابل باعث ایجاد امکان ماشینکاری بسیار عالی، ویژگیهای میرایی و موارد بسیار دیگری در کاربردهای صنعتی میشود.
توجه: معمولا در ساخت شیرآلات صنعتی از GGG40 استفاده می شود که زیر مجموعه چدن خاکستری است.
چدن مالیبل همان آهن سفید است که کاربید آن با تصفیه حرارتی به گرافیت تبدیل میشود. این چدن خواص متفاوتی با دو نوع قبلی دارد و خواصش مشابه با استیل کم کربن است.
در این نوع مقدار کمی منیزیم به ساختار مذاب چدن اضافه میشود که باعث تغییر ساختار گرافیتی آن میشود. مینزیم با اکسیژن و گوگرد موجود در آهن مذاب واکنش می دهد و گرافیت گره ای درست میکند. این مدل چدن مانند چدن مالیبل انعطاف پذیر است و میتوان آن را در اندازه و ضخامتهای مختلف ریختهگری کرد.
۵- متریال آلومینیوم
آلومینیوم سومین عنصر فراوان روی زمین است و از آن در صنایع مختلفی استفاده میشود. از مزایای مهم این فلز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آلومینیوم ۱۰۰ درصد قابل بازیافت است بدون اینکه خواص طبیعیش را از دست بدهد. آلومینیوم از فلزات صنعتی است که به دلیل ویژگی های خاصش در صنایع مختلفی میتواند مورد استفاده قرار گیرد. از کاربردهای رایج فلز آلومینیوم میتوان موارد زیر را نام برد:
۶- متریال فولاد
فولاد یا استیل آلیاژی از آهن و کربن است فولاد که ترکیبی از فلزات صنعتی حاوی کمتر از ۲ درصد کربن و ۱ درصد منگنر، مقدار کمی سیلیکون، فسفر، گوگرد و اکسیژن میشود.
فولاد یکی از مهمترین فلزات صنعتی جهان است که در سیستم های مهندسی، صنایع و موارد بسیاری کاربرد دارد. در واقع فولاد در تمامی جنبههای زندگی ما کاربرد دارد.
فولاد بیش از ۳۵۰۰ گرید مختلف دارد که هر کدام از آنها خواص فیزیکی، شیمیایی و محیطی متفاوتی دارند. این فلز خواص مغناطیسی منحصر به فردی دارد که باعث میشود به راحتی بتوان آن را چندین و چندین مرتبه بدون تغییر در خصوصیات فیزیکیش بازیافت کرد.
بر اساس ترکیبات شیمیایی فولاد به چهار دسته کلی تقسیم بندی می شود:
از فولاد در موارد زیر استفاده شده است:
۷- متریال اینکونل
اینکونل یکی دیگر از فلزات صنعتی و نامی است که برای بیست مدل آلیاژ فلزی مختلف با مقاومت بالا در برابر خوردگی و حرارت بالا به کار میرود. تمامی آلیاژهای اینکونل شامل نیکل میشوند که مقاومت بالایی در برابر خوردگی، اکسیداسیون، ترک خوردگی، دمای بالا و… دارند. گاهی به جای اینکونل از کلمه Inco نیز ممکن است استفاده شود. از ویژگی های آلیاژهای اینکونل میتوان موارد زیر را نام برد:
۸- متریال هستلوی
هستلوی ساختاری تقریبا مشابه با اینکونل دارد. هستلوی و اینکونل مقاومت خوبی در دماهای بالا، خوردگی و اکسیداسیون دارند.
هستلوی آلیاژی است که از نیکل، کروم، مولیبدن تشکیل شده است. مولیبدن باعث میشود تا آلیاژهای مختلف هستلوی در دمای بالا مقاوم و همچنین برای جوشکاری مناسب باشند.
از هستلوی معمولا در لولهها و شیرآلات به کار رفته در صنایع شیمیایی و پتروشیمی استفاده میشود. از دیگر موارد کاربرد هستلوی راکتورهای هستهای و شیمیایی است. هستلوی در برابر تمامی موارد زیر ساختار مقاومی دارد:
فراوانترین عنصر فلزی روی کره زمین چیست ؟
سنگ آهن
سنگ آهن چه نوع سنگی است ؟
این سنگ گونهای از سنگ است که دارای رگههای آهن است که با استخراج این سنگ و جداسازی ناخالصیها، پودر تیره رنگ نقرهای قهوهای حاصل میشود که به آن آهن میگوییم .
چرا آهن به تنهایی استحکام چندانی ندارد ؟ و برای بالا بردن استحکام آن چه روشی انجام می دهند ؟
چون این عنصر به سرعت اکسید میشود. که برای بالابردن استحکام آن و استفاده در بخش ساختمانسازی آلیاژ این فلز را میسازند.
به منظور ساخت آلیاژ آهن از عناصر زیادی استفاده میشود که رایجترین آنها فلز نیکل و کروم است.
بیشینه استفاده از آهن به ماقبل تاریخ برمیگردد و میتوان نخستین نشانههای استفاده از آن را در زمان سومریان و مصریان مشاهده کرد. کشف ابزارهای فلزی، سلاحهای جنگی و لوازم زینتی که به وسیله آهن تولید میشدهاند، حاکی از آن است که این ماده معدنی قدمتی چند هزار ساله دارد. انسانهای اولیه با استفاده از آهن به دست آمده از شهابسنگها اقدام به تولید سرنیزه و زیورآلات میکردند. همچنین آنها علاوه بر این آهن، آهن رابه شکل خالص و نیز بعدها از احیای سنگ آهن تولید و به کار میبردند و از آنجایی که دو منبع نخست نایاب بود به روش سوم یعنی احیای سنگ آهن روی آوردند و آن را گسترش دادند.
آزمایشهای صورت گرفته روی یافتههای آهنی ایران نشان میدهد که آنها از طریق احیای سنگ آهن و تولید آهن اسفنجی و سپس شمش فلزی، به شیوه چکش کاری ساخته شدهاند و اغلب با درصدی از کربن همراه هستند. مطالعات نشان میدهد که آهنگران در تولید و تزیین ساختههای آهنی، به پیشرفتهای قابل توجهی دست یافته بودند.
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد