چک ضمانت یا چکی که بابت تضمین انجام تعهد صادر میشود درصورتی امکان وصول دارد که متعهد خلف وعده کرده و در انجام معامله یا تعهدی که به عهده گرفته قصور کند.
اگر اختلافات بین طرفین (یعنی صادر کننده چک و دارنده چک) بابت عدم انجام تعهد و مربوط به معاملات طرفین نباشد، چک ضمانت تنها در صورتی قابل وصول است که صادرکننده چک خلف وعده کند و در غیر اینصورت اجرای چک خیانت در امانت محسوب میشود.
به گزارش تیم اقتصادی وام یابی ، چک نوشتهای است که به موجب آن صادر کننده وجوهی را که نزد محال علیه دارد کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار میکند، در ماده ۳۱۱ نیز آمده است که پرداخت چک نباید وعده داشته باشد، چک سند تجاری است که در کنار سفته و برات قرار دارد که پس از صدور باید در مدت زمانی که تعیین شده است پرداخت شود.
همانطور که در بخش قبلی نیز به این موضوع اشاره شد، استفاده از چک های تضمینی در میان مردم و حتی میان معامله های مردمی با ارگان های دولتی بسیار رونق دارد و صادرکننده چک تضمینی بایستی تمام بندهای قرارداد را رعایت نماید چرا که در غیر اینصورت طرف مقابل می تواند چک ضمانت ارائه شده از سوی وی را به اجرا گذاشته و مشکلات بسیار زیاد دیگری به وجود خواهد آمد. گیرنده چک تضمینی نیز در صورتی که طرف مقابل قرارداد نتواند به تعهد خود در زمان موعد عمل کند می تواند به راحتی اقدام به وصل چک مربوطه داشته باشد.
استفاده از چک های تضمینی از کاربرد بسیار بالایی برخوردار می باشد که افراد دیگر نیازی به داشتن ضامن ندارند و می توانند با ارائه چک ضمانت به اسم خود یا شخص دیگری، اقدام به اجرای هرگونه معامله ای داشته باشد.
آیا چک ضمانت وصف کیفری دارد ؟
طبق بررسی کلی تیم ما با توجه به اینکه : در کشورهای دیگر استفاده از چک برای ضمانت مرسوم نیست، در کشور ما مرسوم شده است تا از چک به عنوان تضمین و تعهد انجام کار استفاده شود که این ضمانت، ناشی از یک تعهد اصلی است؛ به طور مثال برخی صاحبان خانه هنگام انعقاد قرارداد از مستاجر چک تخلیه دریافت میکنند.
وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به اینکه چنین چکهایی نباید چک نقدی به حساب بیایند، تصریح کرد: نقدی تلقی کردن این گونه چکها خلاف ذات و تعریف امانت است و صدور این گونه چکها با عنوان نقدی و به روز ناشی از اضطرار صادر کننده است.
توضیح قانون صدور چک اصلاحی ؟
در قانون صدور چک اصلاحی ۱۳۸۲ قانونگذار برای صدور چک پرداخت نشدنی به تاریخ روز مجازات حبس و محرومیت از داشتن دسته چک مقرر کرده است اما چکهای تضمینی طبق ماده ۱۳ قانون صدور چک، فاقد وصف کیفری هستند و دارنده نمیتواند در خصوص چکی که بابت تضمین تعهد یا ضمانت دین دریافت کرده، شکایت کیفری کند.
چکهای تضمین نباید به عنوان امانت هم تلقی شود، چکی که بابت تضمین داده میشود، از مقررات امانت خارج است و در صورتیکه شخص گیرنده چک قبل از ایجاد سبب عدم انجام تعهد از طرف صادر کننده اقدام به وصول چک کند، مرتکب خیانت در امانت نشده است، زیرا چک از باب تضمین به فرد داده شده است و نه از باب امانت.
آیا مندرجات چک باید کامل باشد؟
وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به اینکه چک ضمانت باید همانند چکهای عادی مندرجات کاملی داشته باشد، افزود: ماده ۳ قانون صدور چک تاکید دارد که چکها باید دارای امضا و تاریخ، عدم وجود قلمخوردگی و یکسان بودن عدد و حروف باشند، در صورت عدم وجود هر یک از این موارد، چک، فاقد ارزش قانونی بوده و در بانک معتبر نیست؛ بنابراین وصول نمیشود.
وی تاکید کرد: صادر کننده چک نمیتواند دلیل صدور چک را قید کند و در صورت قید شدن نیز بانک توجهی به این متن ندارد، بنابراین برای وصول چکهای ضمانت نمیتوان بدون داشتن شروط لازم از بانک پولی دریافت کرد.
حبیبزاده تاکید کرد: کسانی که چکی صادر میکنند باید در تاریخ مقرر در حساب آنها مبالغ لازم وجود داشته باشد وقتی از بانک استعلام شود و حساب فرد موجودی لازم را نداشته باشد و بانک گواهی عدم پرداخت را به فرد ارایه دهد و با این گواهی میتوان علیه فرد مذکور اقامه دعوی کرد.
مطالبه چک ضمانت به چه صورت است ؟
اگر فردی چک را بابت تضمین معامله یا انجام تعهد بدهد و آن معامله صورت نگیرد یا وظیفه فرد انجام نشود، بر این اساس باید در دادگاه حقوقی موضوع را پیگیری کرد.
با ذکر مثالی در خصوص مطالبه چک تخلیه در قرارداد های اجاره گفت: البته باید توجه داشته باشند اینطور نیست که به محض دادن دادخواست از بابت چک تخلیه به راحتی می توانند مبلغ آن را وصول کنند؛ محاکم در خصوص مطالبه چک تضمینی کمی سخت می گیرند و دارنده باید پس از انقضای مدت، عدم انجام تعهد را ثابت کند و سپس مبلغ ودیعه را به صندوق دادگاه واریز کند.
وی با اشاره به نحوه اقامه دعوا برای دریافت مبالغ چک، اظهار کرد: برای اقامه دعوای حقوقی باید در محل اقامت صادر کننده چک، دعوا طرح شود؛ به عنوان مثال اگر محل اقامت فرد صادر کننده چک تهران است و چک در شهرستان باشد، در تهران باید برای اقامه دعوای چک، اقدام شود.
با اشاره به ماده ۱۳ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی تصریح کرد: البته اگر طرفین، در محل دیگری اقدام به عقد قرارداد کرده باشند یا در قرارداد خود، محل دیگری را برای انجام تعهد مشخص کرده باشند یا محل بانک صادر کننده دسته چک جایی متفاوت از محل اقامت صادرکننده چک باشد، در این صورت علاوه بر محل اقامت صادرکننده، در این سه محل هم میتوان اقدام به طرح دعوا کرد.
انواع چک ضمانت
افراد با توجه به معامله های که در طول سال انجام می دهند بایستی چک های تضمینی مختلفی را نیز آماده و تهیه کنند. انواع چک ضمانت را با توجه به نوع معامله ایی که صورت می گیرد می توان دسته بندی کرد که از مهمترین این انواع می توان به موارد زیر اشاره نمود:
شما نیز می توانید با توجه به نوع معامله ای که با اشخاص حقیقی و حقوقی دارید یکی از انواع چک ضمانت را انتخاب کرده و ارائه دهید. هر کدام از این انواع دارای ارزش حقوقی یکسانی می باشند و تنها تفاوت آنها فقط در نوع معامله ای می باشد که انجام می دهند. چک های ضمانتی را می توان از هر بانک مورد نظری ارائه داد و هیچ گونه محدودیتی برای نوع بانک وجود ندارد و شما می توانید با توجه به شرایط معامله انجام شده چک ضمانت مورد نظر را به نام خود یا به نام شخص دیگری ارائه دهید.
اگر شما نیز قصد معامله ای را دارید که در آن می خواهید از طرف مقابل معامله چکی را به منظور ضمانت اخذ نمایید باستی تمام نکات و قوانین مربوط به نقش چک مذکور را بدانید تا از این طریق بتوانید در آینده از تمام حق و حقوق خود دفاع کنید. در نظر داشته باشید که بعد از به پایان رسیدن تمام شرایط معامله بایستی بدون بروز تاخیر و مشکلی چک ضمانت صادر شده از سوی صادر کننده را به وی تحویل دهید و موجب نگرانی و نارضایتی طرف مقابل خود نشوید تا از این طریق بتوانید تمام قوانین مربوط به معامله یا تجارت انجام شده را بجا بیاورید. همچنین با دریافت گواهی امضا از سوی صادر کننده چک خیال خود را از بابت اصل بودن آن سند راحت نمایید.
برای اطلاعات بیشتر راجب وام ها سریع وارد وام یابی شو
www.vamyabi.ir
شاد و پیروز باشید
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد