پیشینه شکلگیری این صندوقها، به بحران مالی سال ۱۹۸۷ بازمیگردد. در سال ۱۹۸۷ روز دوشنبه که به دوشنبه سیاه معروف است شاخص داوجونز ۵۰۸ واحد یا ۲۲٫۶۱ درصد سقوط کرد و باعث وارد آمدن زیان ۵۰۰ میلیارد دلاری به سرمایهگذاران در بورس شد. سرمایهگذاران صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در آن سال به این دلیل که برای کشف قیمت واحدهای خود و فروش آن باید تا پایان آن روز منتظر میماندند، بیشترین ضرر را متحمل شدند. ازاینجا بود که ایده اولیه ایجاد صندوق قابل معامله مطرح شد. در تاریخ ۲۹ ژوئن سال ۱۹۹۳ اسپایدر (SPDR) که در حال حاضر بزرگترین ETF جهان است کار خود را آغاز نمود. سرمایهگذاری اصلی آن روی طلا است. در حال حاضر صندوق قابل معامله آرمان سپهر آشنا بهعنوان قدیمیترین صندوق بورسی کشور در حال فعالیت است؛ که در تاریخ ۰۷/۰۶/۱۳۹۲ فعالیت خود را آغاز نمود.
چرا ناگهان صندوق ETF مهم شد؟
چون دولت تصمیم گرفت با توجه به سیاستهای اقتصادی خود (کسب درآمد در بودجه ۹۹ یا سیاستهای اصل ۴۴؛ چه فرقی میکند؟) بخش بزرگی از سهام خود در شرکتهای دولتی را به مردم عرضه کند تا برای «عدالت اجتماعی» مالکیت را در سطح عموم مردم گسترش دهد. ارزش این عرضه سهام، ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پیشبینی شده و در این مرحله از واگذاری شامل سهام دولت در بانکهای صادرات، تجارت و ملت و همچنین شرکتهای بیمه البرز و بیمه اتکایی امین است. [بقیه صندوقها را در انتهای همین مطلب بخوانید]
مزایا و معایب صندوق ETF در مقایسه با بقیه صندوق ها در چیست ؟
بنابر اعلام مسئولان سازمان خصوصیسازی و برای توزیع عادلانه سهام، هر ایرانی میتواند تا سقف ۲ میلیون تومان از واحدهای این صندوق ETF خریداری کند. بد نیست بدانید هر واحد این صندوق، ۱۰ هزار تومان است و دولت تخفیف ۲۰ درصدی هم برای خرید آن در نظر گرفته است. یعنی هر واحد ۸۵۰۰ تومان قیمت دارد. با سهام عدالت هم فرق دارد چون سهام به مردم داده نمیشود بلکه واحدهای این صندوق فروخته میشود و ارزش مدیریتی دارد. خب چی بهتر از این؟
نکته: ترکیب سبد این صندوق از بین بانکها و شرکتهای بیمهای است که قبلاً در بورس پذیرفته شدهاند و دولت سهم خود از این شرکتها را عرضه میکند. در نتیجه با توجه به قیمت هر واحد این صندوق در روز عرضه سهام، عدد ۱۰ هزار تومانی هم قابل تغییر است.
عرضه سهام در صندوق ETF چگونه انجام میشود؟
همانطور که میدانید، برای سرمایهگذاری در بورس، لازم است در سامانه سجام (مخفف «سامانه جامع اطلاعات مشتریانِ» بورس و اوراق بهادار) ثبتنام کنید، با کد رهگیری که از سامانه دریافت میکنید، برای احراز هویت به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنید. سپس در یکی از صندوقهای سرمایهگذاری مشترک عضو شوید و کد بورسی دریافت کنید تا بتوان به نام و سرمایه شما معاملات سهام انجام داد. آیا در این فرصت کم، میشود این همه کار را انجام داد؟ جواب معلوم است.
نکته: برای اینکه این عرضه عادلانه انجام شود و همه مردم بتوانند از این سهام بهره ببرند، رئیس سازمان خصوصیسازی گفته افراد بدون داشتن کد بورسی و صرفاً با شماره ملی میتوانند ثبت سفارش انجام دهند و در این عرضه اولیه شرکت کنند. سپس کلی فرصت دارید تا به سجام مراجعه کنید و کد بورسی هم بگیرید.
مراحل سرمایه گذاری در صندوق ETF
از ۱۴ اردیبهشت تا ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ زمان ثبتنام و عرضه سهام در صندوق ETF تعیین شده است. با توضیح بالا -یعنی ثبت سفارش تنها با شماره ملی- راه سرمایهگذاری خیلی آسان شده؛ برای آسایش مردم، این عرضه فقط و فقط به اشخاص حقیقی فروخته خواهد شد و فروش به اشخاص حقوقی ممنوع شده.
پس کافی است در یکی از شرکتهای کارگزاری بورس، سامانههای آنلاین معاملات بورسی یا بانکهای ملی، سپه، مسکن، کشاورزی، رفاه کارگران، ملت، تجارت، صادرات و قرضالحسنه مهر ایران، ثبتنام کنید (پیشنهاد: به دلیل رعایت مبارزه با کرونا غیرحضوری ثبتنام کنید).
به ازای هر شماره ملی (بدون محدودیت سنی) میتوان تا سقف ۲ میلیون تومان از این صندوق ETF خرید انجام داد. پس در حسابتان به مقدار کافی پول داشته باشید.
نکته: بعد از خرید این سهام، تا دو ماه امکان فروش ندارید. البته توصیه همه کارشناسان اقتصادی این است که به این زودیها به فروش و کسب درآمد و سود فکر نکنید. شما وارد بازاری شدهاید که با طمأنینه بیشتر به سوددهی میرسد.
نام بانک
درگاههای غیر حضوری
درگاه حضوری
تجارت
سایت بانک
اینترنتبانک
همراهبانک
شعب بانکهای منتخب در سراسر کشور [با توجه به شرایط ویروس کرونا و احتمال انتقال آن در صفهای بانک، اصلا توصیه نمیشود]
رفاه کارگران
سپه
صادرات
همراهبانک صاپ
قرضالحسنه مهرایران
کشاورزی
مسکن
کیوسک بانک
ملت
همراه پلاس
سامانه سکه
ملی
سامانه بام
پیامرسان بله
اپلیکیشن ایوا
نشان بانک از اپلیکیشن آپ
محدودیت فروش صندوق ETF یکماهه میشود
آنطور که خبرنگاران اقتصادی شنیدهاند و البته هنوز هیچ مسئولی آن را تایید نکرده، دولت بنا دارد با هدف افزایش سرعت نقدشوندگی واحدهای سرمایه گذاری صندوق مالی یکم (همان صندوق ETF خودمان!) زمان ممنوعیت فروش و واگذاری واحدهای این صندوق را که دوماه تعیین شده بود، نصف کند و به یک ماه کاهش دهد. این خبر درگوشی ولی تایید شده را باید یک تصمیم تازه برای رونق بخشی بیشتر به معامله واحدهای این صندوق قلمداد کرد.
انواع صندوق های قابل معامله ETF
آنطور که از رویکرد کنونی دولت برمیآید، این عرضه اولیه سهام بانکهای صادرات، تجارت و ملت و شرکتهای بیمه البرز و بیمه اتکایی امین در قالب صندوق ETF فقط یکی از انواع صندوقهای واگذاری دولتی است. دولت این نوع صندوقها را نیز در ادامه این روند، ارائه میدهد:
صندوق سرمایهگذاری قابل معامله واسطهگریهای مالی
این صندوق شامل سهام باقیمانده دولت یا شرکتهای دولتی در شرکتهای بیمه البرز، بیمه اتکایی امین، بانک صادرات، بانک ملت و بانک تجارت است. با تخفیف ۲۰ درصد
صندوق سرمایهگذاری قابل معامله خودروسازی و صنایع فلزی
این صندوق شامل سهام باقیمانده دولت یا شرکتهای دولتی در ایران خودرو، سایپا، شرکت ملی صنایع مس ایران و فولاد مبارکه با تخفیف ۲۵ درصد
صندوق سرمایهگذاری قابل معامله صنایع پالایش و پتروشیمی
این صندوق شامل سهام باقیمانده دولت یا شرکتهای دولتی در شرکت پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران با ۲۰ درصد تخفیف
ارزش این چند صندوق ای تی اف حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود و هنوز زمانی قطعی برای عرضه آن مشخص نشده است.
نماد بورس چیست؟
در حاشیه صندوق ETF شاید برایتان سوال شده باشد که تصویر این مطلب و نوشتن این مدلی کلمات چه معنایی میدهد. اینها «نماد بورس» هستند یعنی به جای نام شرکتها که اغلب طولانی هستند، از حروف اختصاری ویژه بورس استفاده میشود؛ حرف اول هر کلمه، نشاندهنده صنعتی است که شرکت در آن فعالیت میکند و بخش دوم، خلاصهای از نام اصلی شرکت. یعنی وقتی میگویند «وتجارت» یعنی گروه بانکها و مؤسسات اعتباری و نام شرکت هم تجارت است و نیازی به کوتاه کردن ندارد. حرف ش در ابتدای نمادها، یعنی آن شرکت متعلق به گروه فرآوردههای نفتی میشود. نماد گروههای خودروسازی با خ شروع میشود. شرکتهایی که در صنعت فلزات اساسی فعالیت میکنند، نمادشان با ف مشخص میشود. البته در این بین همیشه استثنائاتی هم هست که توضیح آن خیلی تخصصی و طولانی میشود.
این سرمایهگذاری، میتواند برای همه مناسب باشد چون هم امکان بهرهمندی از تنوع سبد خرید و هم کاهش میزان ریسکپذیری در این صندوقها وجود دارد. علاوه بر این، سرمایهگذاری در آن برای افرادی که علاقهمند به بازار سهام هستند، جذاب است؛ اما باید توجه کرد که صبر داشتن بسیار مهم است و حداقل باید مدت ۶ ماه زمان گذاشت تا به بازده مناسبی رسید.
برای شروع سرمایهگذاری، باید کارنامه ETF را در بازه حداقل ۶ ماهه بررسی کنیم و بر اساس وضعیت فعالیت و میزان بازدهی، آن را انتخاب کنیم. و سپس از طریق یک کارگزاری معتبر برای خرید واحدهای سرمایهگذاری اقدام کنید.
خرید واحدهای ETF، مستلزم دارا بودن کد معاملاتی فعال در سیستم شرکت سپردهگذاری مرکزی است. واحدهای خریداریشده بانام هستند و گواهی خرید مربوطه توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه صادر میشوند. آنها از تمام دفاتر کارگزاریها و سامانه برخط معاملات قابل معامله هستند که این امر، سرمایهگذاری در ETF و خروج از آن را بسیار آسان نموده است. با خریدوفروش واحدهای این صندوقها، درصدی بهعنوان کارمزد معاملات از حساب سرمایهگذار کسر میگردد. ارزش خالص داراییهای این صندوقها به لحظه محاسبه و به اطلاع سرمایهگذاران میرسد. آن ها معمولاً هیچ تقسیم سودی ندارند و همه سود سرمایهگذاری در NAV آن خلاصه میشود. از دیگر مزیتهای آن ها، ارزان بودن آنها نسبت به سایر صندوقهای سرمایهگذاری مشترک است؛ زیرا خریداران ETF از طریق کارگزاران بورس، معاملات خود را انجام میدهند و بنابراین هزینههای بازاریابی وجود ندارد و به دلیل اینکه بیشتر آنها به شکل منفعل مدیریت میشوند، معمولاً هزینههای کمتری نسبت به سرمایهگذاری در صندوقهای دیگر دارند.
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد