افراد حقیقی چه کسانی هستند؟
افراد حقیقی که به آن ها سهامداران خرد نیز گفته می شود، تمام کسانی هستند که به طور مستقل در بازار بورس فعالیت می کنند. اگر شما نیز با طی کردن فرآیند احراز هویت سجام، کد بورسی دریافت کرده اید و به صورت یک هویت مستقل در این بازار خرید و فروش می کنید، یک سهامدار حقیقی هستید.
افراد حقوقی چه کسانی هستند؟
حقوقی ها یا همان سهام داران عمده مجموعه ای از سهامداران حقیقی هستند که در قالب یک شرکت سبد گردانی، شرکت سرمایه گذاری، صندوق سرمایه گذاری، کارگزاری و غیره در بازار سهام فعالیت میکنند. یعنی هر فرد نمی تواند به صورت مستقل معامله کند بلکه همه مجموعه تحت عنوان صندوق یا شرکتی که در آن عضو هستند، فعالیت می کنند. در این حالت سازمان مربوطه یک سهامدار حقوقی نامیده می شود و شامل مجموعه ای از افراد (مدیر عاملان، کارمندان و غیره) و همچنین نام تجاری، کد اقتصادی و اطلاعات ثبت شرکت می باشد. پس منظور از یک سهامدار حقوقی، یک نهاد فعال در بازار بورس است.
نقش افراد حقیقی و حقوقی در بازار بورس چیست؟
هر یک از این دو گروه سهامدار استراتژی متفاوتی در بازار دارند چرا که اهداف و شرایط فعالیت آن ها با هم متفاوت است. در نتیجه تاثیری که بر بازار می گذارند نیز با هم تفاوت دارد.
مثلا افراد حقیقی معمولا دید کوتاه مدت به بازار دارند، با سرمایه اندک وارد بازار می شوند و فارغ از ارزندگی و فاکتور های بنیادی سهم، تنها به دنبال کسب سود هستند. بنابراین ممکن است سهام ارزنده از چشم آن ها دور بماند. یا از آن جا که بسیاری از آن ها تازه واردان به این بازار هستند، دانش کافی برای فعالیت در بازار ندارند از همین رو ممکن است به راحتی تحت تاثیر شایعات و جو روانی بازار اقدام به خرید و فروش کنند و بازار را از حالت تعادل خارج کنند.
البته این موضوع برای تمام سهامداران حقیقی صادق نیست اما در حقیقت عده معدودی از اشخاص حقیقی دانش و تجربه کافی را دارند. به همین دلیل معمولا توصیه می شود افراد تازهوارد تا زمان آشنایی با فرآیند بازار و معاملات، از طریق صندوق های سرمایه گذاری اقدام کنند.
از طرفی افراد حقوقی معمولا با دید بلند مدت وارد بازار می شوند و سرمایه زیادی را به بازار تزریق می کنند. هدف آن ها تنها کسب سود نیست بلکه گاهی برای حمایت از یک سهم، حفظ یا به دست آوردن کرسی هیئت مدیره یا تامین مالی اقدام به خرید و فروش می کنند. مثلا ممکن است گاهی بازار مثبت باشد اما سهامداران حقوقی برای حفظ تعادل بازار، در نقش فروشنده ظاهر شوند. اشخاص حقوقی شامل تیمی از تحلیلگران هستند و خرید و فروش را بر اساس ارزش واقعی سهم ها انجام می دهند. از این گذشته نظارت هایی از سوی ناظر بازار و سهامداران شرکت بر عملکرد آن ها وجود دارد. بنابراین حساب شده تر از سهامداران حقیقی عمل می کنند و رفتار هیجانی و عجولانه ندارند چرا که باید پاسخگو بوده و ریسک سرمایه را کنترل کنند.
آیا خرید و فروش حقوقی ها نوعی سیگنال در بازار است؟
یکی از موضوعاتی که در بازار وجود دارد و حتما شما نیز با آن روبرو شده اید، اینست که گاهی افراد حقیقی بر اساس رفتار اشخاص حقوقی در بازار فعالیت می کنند. مثلا اگر حقوقی ها در حال فروش یک سهم خاص هستند، سهام داران حقیقی نیز فکر می کنند باید آن سهم را بفروشند یا برعکس. در صورتی که همانطور که گفتیم هدف افراد حقوقی از معاملات می تواند حفظ تعادل بازار، تامین سرمایه و غیره باشد نه صرفا کسب سود. در این حالت حقوقی ها می توانند سهامداران حقیقی را به رفتار هیجانی ترغیب کنند.
آیا افراد حقیقی می توانند معاملات خود را بر اساس رفتار حقوقی ها تنظیم کنند ؟
خیر، بهتر است قبل از خرید و فروش تحلیل های بنیادی آن سهم را نیز بخوانند، سپس اقدام به معامله کنید نه صرفا بر اساس رفتار حقوقی ها.
حتی گاهی ممکن است یک شخص حقوقی سهامی را بری ارزندگی آن معامله کند اما تحلیل های آن لزوما درست نباشد. به هر حال خطای انسانی وجود دارد و بخش جدانشدنی بازار سرمایه است. پس نمی توان با اطمینان صد درصد به حقوقی ها عمل کرد.
نقش بازارگردان ها در بورس چیست ؟
در حقیقیت نقدینگی موجود در بازار را به گردش در می آورد و با افزایش و کاهش عرضه و تقاضا، سهام را بین اشخاص حقیقی و حقوقی دست به دست می کنند. در واقع یک بازار گردان سعی در کنترل نقدینگی و دامنه نوسان قیمت سهم دارد. از آن جا که سهام داران حقوقی گاهی برای حفظ تعادل بازار معامله می کنند، می توان آن ها را بازارگردان بورس نامید.
اطلاعات خرید و فروش حقیقی ها و حقوقی ها را از کجا پیدا کنیم؟
برای بدست آوردن حجم، تعداد و ارزش خرید و فروش اشخاص حقیقی و حقوقی می توانید به بخش بازار بورس یا فرابورس در سایت tsetmc.ir مراجعه کنید. در سربرگ حقیقی و حقوقی تمام اطلاعات مورد نیاز سهامداران آمده است.
در شکل زیر اطلاعات یک نماد دلخواه را مشاهده می کنید.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم برخی از سرمایهگذاران حقیقی تصمیمات خرید و فروش خود را بر مبنای خریدوفروش حقوقی اتخاذ میکنند. باید این موضوع را مدنظر داشت که استراتژی و نوع اتاق فکر حقوقیها به منظور خرید و فروش سهام با حقیقیهای بازار کاملاً متفاوت است و نمیتوان کل مبنای معاملات را بر این اصل در نظر گرفت.
این نکته قابلتوجه است که حقوقیها هم میتوانند با یک سری تصمیمات اشتباه، جهت معاملات یا تبع بازار را به سمت اشتباهی سوق دهند. به این شکل که اگر در روزی که بازار به سمت فروش میرود، حقوقیها هم مانند حقیقیها دست به فروش بزنند یا بالعکس در روزهایی که بازار جهت خرید به خود گرفته باشد و حقوقیها هم همراه با حقیقیهای بازار دست به خرید سهام بزنند، این امر نشانگر این است که سرمایهگذاران حقوقی به خوبی وظایف خود را انجام نمیدهند.
یکی از موضوعات مهم در بازار بورس و معاملات سهام، خرید و فروش حقوقی است. این امر تا حدی مورد توجه برخی از سهامدارانی است که فکر میکنند با خرید حقوقیهای بازار باید همگام شد، سهم مد نظر آنها را باید خرید و بالعکس با فروش حقوقی باید سهم را فروخت.
این استراتژی معاملاتی بهکل اشتباه است و نتایج جالبی از این فرآیند و عملکرد حاصل نمیشود. عوامل متعددی برای فرآیند خریدوفروش سهام وجود دارد که چند مورد آن شامل وضعیت سهم، نوع شرکت حقوقی و … است. همچنین سرمایهگذاران باید از ابزارهایی مانند تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی و شناسایی نقاط ورود و خروج به سهم، معاملات خود را مدیریت کنند. در این مقاله قصد داریم تا رفتار حقوقیها در بازار بورس بهمنظور خریدوفروش سهام را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
در بازار سرمایه بهطورکلی دو مدل سرمایهگذار وجود دارد که شامل سرمایهگذاران حقیقی و سرمایهگذاران حقوقی میشود. سرمایهگذار حقیقی به افرادی گفته میشود که طبق استاندارد تعریفشده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، اقدام به دریافت کد بورسی از کارگزاریها میکنند. شرکتهای سرمایهگذاری، سبدگردانی، صندوقهای سرمایهگذاری و … ازجمله نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه هستند که به عنوان سرمایه گذار حقوقی محسوب می شوند.
رفتار حقیقیها در معاملات، بیشتر شامل بازه زمانی کوتاهمدت بوده؛ درصورتیکه حقوقیها در چهارچوب بازه زمانی میانمدت و بلندمدت وارد معاملات میشوند. به بیان دیگر سرمایهگذاران حقیقی بیشتر بر موج شایعات سوار هستند و تصمیمات خود را بر این مبنا اتخاذ میکنند؛ اما سرمایهگذاران حقوقی اهمیت زیادی به شایعات و تصمیمات احساسی نمیدهند.
همانطور که خواندیم، رفتار سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی با هم متفاوت است. وقتی که سرمایهگذاران استراتژی خود را بر اساس الگوی حقوقیها تدوین کنند، خرید و فروش حقوقی صورت گرفته است.
حرف آخر تیم اقتصادی وام یابی
در هر بازاری هر دو گروه سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی باید سهمی را انتخاب کنند که تمامی فاکتور های ارزندگی را داشته باشد. اگر تجزیه و تحلیل درستی نسبت به بازار و سهام انتخابی نداشته باشیم و بر اساس گفته ها و شنیده های دیگران یا بر اساس هجوم سهامداران به صف های خرید و فروش یا حتی تنها بر اساس رفتار حقوقی ها معامله کنیم، نتیجه دلخواه نخواهد بود. حتی در روز های مثبت بازار افرادی هستند که با چنین رفتار غلطی ضرر کرده اند. بنابراین بهتر است همواره رفتار هر دو دسته را مد نظر گرفته و از افراد باتجربه نیز مشورت بگیریم و در صورتی که میخواهیم یکی از افراد خبره در این زمینه شویم، زمان و انرژی خود را برای یادگیری بیشتر تکنیک ها و معاملات صرف کنیم.
اگر برای برای خرید سهام نیاز به سرمایه دارید و سرمایه کافی ندارید، وام یابی می تواند کمک تان کند و کنارتان باشد.
با کلیک بر روی دکمه زیر وارد سایت وام یابی شوید.
وام یابی آرزوی شادی و سربلندی شما را دارد.
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد