انواع سرمایه گذاری به لحاظ بازدهی و ریسک
سرمایه گذاری روی طلا
طلا تنها سرمایه گذاری است که بازدهی و ریسک آن صفر است. سرمایه گذاران معمولا در شرایطی که عدم اطمینان زیاد و اقتصاد بی ثبات است، سرمایه خود را به طلا تبدیل می کنند تا در برابر عدم اطمینان و احتمال افزایش تورم ، از دارایی خود محافظت کنند.
سرمایه گذاری روی املاک و مستغلات
در ایران، ملک نیز از جمله دارایی های کم ریسک محسوب می شود که مانند طلا می تواند به خوبی از ارزش دارایی در برابر تورم محافظت کند. با این حال، خرید املاک و مستغلات به سرمایه بالایی نیاز دارد.
در اینجا هدف، معرفی سرمایه گذاری هایی است که با سرمایه های اندک نیز دست یافتنی باشند.
سرمایه گذاری روی ارز
سرمایه گذاری روی ارزهای مختلف نیز نوعی سرمایه گذاری است که باتوجه به افزایش یا کاهش نرخ برابری ارزها، سود یا زیانی را متوجه سرمایه گذار می کند. این نوع سرمایه گذاری نیز ریسک خود را دارد و تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله وضعیت اقتصادی جامعه است.
سرمایه گذاری روی اوراق خزانه و سپرده گذاری بانکی
سرمایه گذاری در اوراق سهام و قرضه جزو سرمایه گذاری های پر ریسک محسوب می شود. در عین حال، ریسک سرمایه گذاری در سهام بیشتر از اوراق قرضه است، زیرا بازدهی سهام بیشتر از اوراق قرضه است.
تنها اوراق قرضه ای که ریسک آن نزدیک صفر است، اوراق خزانه یا اوراق قرضه دولتی است. خریدار این اوراق، علاوه بر یک سود ثابت حداقلی، در زمان سررسید نیز کل مبلغ سرمایه گذاری شده را پس می گیرد.
سرمایه گذاری روی اوراق خزانه
معمولا پس از دارایی بی بازده و بدون ریسک طلا، سپرده گذاری بانکی و خرید اوراق خزانه، کم ریسک ترین نوع سرمایه گذاری محسوب می شوند. دولت ها معمولا پرداخت سود اوراق قرضه را در اولویت قرار می دهند تا اعتبار این اوراق به خطر نیفتد.
سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری
صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند و بسته به نوع سرمایه گذاری، ریسک متفاوتی به سرمایه گذاران ارائه می دهند.
کار صندوق های سرمایه گذاری این است که با انتخاب سرمایه گذاری های مناسب و خرید و فروش به موقع، ریسک سرمایه گذاران را کاهش و سود آنها را افزایش دهند و به اصطلاح دارایی آنها را مدیریت کنند.
صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
ویژگی این صندوق ها در این است که مبالغ سرمایه گذاری شده در آن فقط در اوراق بهادار با درآمد ثابت شامل اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق بهادار رهنی و گواهی های سپرده منتشرشده توسط بانکها و مؤسسات مالی دارای مجوز از سوی بانک مرکزی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری میشود. این نوع صندوق میتواند نرخ ریسک و البته سود کمتری نسبت به سایر صندوقها داشته باشد.
صندوقهای با درآمد ثابت گاهی اوقات درآمد ثابت را به حساب سرمایه گذار واریز میکنند و گاهی نیز پرداخت سود ندارند و سرمایه گذار با افزایش ارزش واحدهای صندوق (سهام صندوق سرمایه گذاری) سود میکند.
صندوق سرمایه گذاری در سهام
بخش بزرگی از سرمایه صندوق های سرمایه گذاری در سهام، در سهام شرکت ها سرمایه گذاری میشود.
این نوع از صندوقها حداقل 70 درصد دارایی های خود را در سهام سرمایه گذاری میکنند و 30 باقی مانده را به اختیار مدیر صندوق در سهام، اوراق مشارکت، سپرده بانکی و یا سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری میکنند.
سرمایه گذاری در سهام شرکت های بورسی سبب می شود که ریسک این صندوق ها نسبت به دیگر صندوقهای سرمایه گذاری بیشتر باشد.
در واقع سرمایه گذاری در این صندوق ها، به نوعی سرمایهگذاری در بازار بورس است با این تفاوت که مدیران این صندوق ها به دلیل آشنایی با مدیریت دارایی، پرتفولیو یا سبد سرمایه گذاری را به گونه ای انتخاب می کنند که ریسک سرمایه گذاری تعدیل شود و درآمد بیشتری نیز در مقایسه با صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت، عاید سرمایه گذاران گردد.
صندوق سرمایه گذاری مختلط
این نوع صندوق ها، حداکثر 60 درصد دارایی خود را در سهام و حداقل 40%درصد آن را در اوراق با درآمد ثابت مثل اوراق مشارکت یا سپرده بانکی سرمایهگذاری میکنند.
این صندوقهای سرمایه گذاری به دلیل نوع پرتفوی و سرمایهگذاریشان از منظر ریسک بین دو نوع صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت و صندوق سرمایه گذاری در سهام قرار میگیرند.
این صندوقها به دلیل اینکه بیش از نیمی از داراییهایشان روی سهام سرمایهگذاری شده است، سود تضمین شده ندارند اما معمولا ضامن نقد شوندگی دارند.
صندوقهای سرمایهگذاری بازارگردانی
صندوقهای سرمایهگذاری بازارگردانی، وظیفه بازارگردانی سهام شرکتها را طبق تعهدات مشخص شده در امید نامه صندوق بر عهده دارند. این نوع صندوقها، در بلندمدت، کمک شایانی به کاهش تاثیر نوسانات تند و تیز بازار روی سهام میکنند.
هدف صندوق های سرمایه گذاری بازارگردانی این است که همواره ارزش سهام شرکت ها را متعادل نگه دارند، صف خرید و فروش را از بین ببرند و قیمت سهام را به سوی ارزش ذاتی یا واقعی سوق دهند.
ارزش ذاتی سهام بر مبنای عایدات آتی سهام شرکت به دست میآید.
بنابراین صندوق بازارگردانی از صفهای خرید و فروش بی مورد و معامله نشدن سهم در این مواقع جلوگیری و به روان شدن معاملات، افزایش نقدشوندگی و جلوگیری از دستکاری قیمت سهام به دست برخی سودجویان بازار کمک میکند.
صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه
صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه در واقع صندوقهای سرمایهگذاری هستند که پول سرمایه گذاران ریسک پذیر را در کسبوکارهای نوپا (استارت آپها) و کسبوکارهای کوچک و متوسط که پتانسیل رشد بالایی دارند سرمایه گذاری می کنند و با مدیریت پرتفولیو، تا حدی از میزان ریسک می کاهند.
این نوع سرمایهگذاری، سرمایهگذاری با بازده و ریسک بالا محسوب میشود و بیشتر در اقتصادهای باثبات موفق است.
صندوقهای سرمایهگذاری طلا
صندوقهای سرمایهگذاری طلا، از بازارهای سرمایهگذاری جدید در ایران است. مردم میتوانند به جای خرید طلا، مدیریت پول خود را به این صندوق ها بسپارند. این صندوق ها با خرید و فروش به موقع طلا، سود بیشتری عاید سرمایه گذاران می کنند.
سایر سرمایه گذاری ها
در ایران سرمایه گذاری های دیگری نیز مانند سرمایه گذاری روی اتومبیل معمول است که ریسک آن بیشتر از برخی انواع سرمایه گذاری مانند ملک یا اوراق خزانه است.
چگونه سرمایهگذاری کنیم؟
انتخاب اینکه پول خود را در کجا سرمایه گذاری کنید، به میزان پول و شرایط اقتصادی بستگی دارد.
به طور کلی؛
اگر پول کمی در اختیار دارید، از سرمایه گذاری های پر ریسک بپرهیزید. در شرایط اقتصادی با ثبات، ریسک پذیرتر شوید و به سرمایه گذاری های پربازده تر (که ریسک آنها نیز بیشتر است) اقبال نشان دهید.
در شرایط بی ثبات اقتصادی که عدم اطمینان بالاست، خطرگریز شوید و روی دارایی های کم ریسک یا طلا سرمایه گذاری کنید.
با سرمایه گذاری روی چند نوع دارایی (از ملک و ماشین گرفته تا ارز و اوراق بهادار)، ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهید.
چگونه در صندوق های سرمایه گذاری، سرمایه گذاری کنیم؟
صندوقهای با درآمد ثابت، کمریسکترین نوع صندوق به حساب میآیند زیرا مانند بانک، یک سود ثابت و تضمین شده ارائه میدهند.
صندوقهای سرمایه گذاری در سهام و سرمایه گذاری مختلط، ریسک بیشتری دارند.
بنابراین اگر به دنبال حداقل ریسک هستید، صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت را انتخاب کنید.
صندوق های سرمایه گذاری
قدم اول – انتخاب صندوق
با مراجعه به سایت fipiran.com از منوی صندوقها، در زیر منوی مقایسه صندوقها، روی نوع صندوق موردنظرتان کلیک کنید و لیست آنها را همراه بازدهیشان مشاهده کنید.
صندوقهایی که در بلندمدت سوددهی خوبی داشتهاند معمولا برای سرمایهگذاری مناسبتر هستند.
قدم دوم – سرمایهگذاری در صندوق
مراجعه حضوری به یکی از صندوقها
ارائه مدارک هویتی (اصل شناسنامه و کارت ملی) / معرفینامه یا وکالتنامه رسمی
تکمیل فرم پذیرهنویسی (این فرم تنها مربوط به زمان شروع به کار صندوق است) یا فرم درخواست صدور واحد سرمایهگذاری.
واریز مبلغ مورد نظر تعداد واحدهای خریداری شده به شماره حساب بانکی صندوق و ارائه فیش واریز به نماینده مدیر در صندوق.
دریافت رسید درخواست صدور واحدهای سرمایهگذاری از نماینده مدیر.
دریافت اعلامیه صدور و گواهی سرمایهگذاری حداکثر تا پایان دو روز کاری در محل ارائه درخواست.
پرداخت مابهالتفاوت مبلغ واحدهای صادر شده و کل مبلغ واریزی متقاضی به حساب ایشان.
اوراق مشارکت و سایر اوراق با درآمد ثابت
اوراق مشارکت، اوراق بهادار با نام یا بینامی با سود ثابت هستند که به موجب قانون یا مجوز بانک مرکزی به قیمت اسمی مشخص برای مدت معین و برای تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز دولتی و غیردولتی منتشر میشود و به سرمایهگذارانی که قصد مشارکت در اجرای طرحهای یاد شده را دارند از طریق عرضه عمومی واگذار میگردد.
انواع اوراق مشارکت
اوراق مشارکت بورسی: اوراقی که قابل معامله در بازار بورس و فرابورس هستند. اوراق مشارکت بورسی ممکن است:
به کسر: اوراقی که به قیمت کمتر از قیمت اسمی آن توسط سرمایهگذار خریداری میشود و سود سرمایهگذار برابر خواهد بود با مابه التفاوت قیمت خریداری شده با قیمت اسمی اوراق در سررسید آن. این اوراق یک سرمایهگذاری کوتاه مدت به شمار میآید.
قابل تعویض با سهام: اوراقی که منتشرکننده آن شرکتهای سهامی عام هستند و در سررسید نهایی با سهام سایر شرکتهای پذیرفته شده در سازمان بورس و اوراق بهادار تعویض میشوند.
قابل تبدیل به سهام : اوراقی که منتشرکننده آن شرکتهای سهامی عام هستند و در سررسید نهایی یا در زمان تحقق افزایش سرمایه به سهام شرکتهای موضوع طرح اوراق مشارکت، تبدیل میگردد.
اوراق مشارکت غیر بورسی: اوراقی که صرفاً با تایید بانک مرکزی حمهوری اسلامی ایران منتشر میشود و قابل معامله در شعب بانکهای عامل (بازار پولی) است.
زمان مناسب و تحلیل مورد نیاز برای خرید و فروش اوراق مشارکت
اوراق مشارکت دارای سود ثابت علی الحساب است، بنابراین معمولا به عنوان ابزاری برای کاهش ریسک سبد سهام در بازاهای ریسکی در نظر گرفته میشود و سرمایهگذارن با توجه به ریسک پذیری و شرایط موجود بر بازار بخشی از سرمایه خود را به خرید اوراق مشارکت اختصاص میدهند. با توجه به ثابت بودن سود اوراق مشارکت، این اوراق بر خلاف سهام های ریسکی موجود در بازار که نیازمند تحلیل های فاندامنتالی و تکنیکالی هستند به تحلیل خاصی نیاز ندارد و فقط توجه به چند نکته برای انتخاب اوراق با بازدهی بیشتر برای سرمایهگذار کافی است.
نکات قابل تامل در خرید اوراق مشارکت
سود اعلامی اوراق مشارکت برای دوره یکساله معمولاً بین ۲۰ تا ۲۲ درصد است. هرچه درصد سود بیشتر باشد، خرید اوراق آن جذابتر است.
سررسید پرداخت سود یک ماهه یا سه ماهه است. هرچه دورههای پرداخت سود کوتاهتر باشد، برای سرمایهگذار از جذابیت بیشتری برخوردار خواهد بود.
در بعضی موارد به دلیل کمبود نقدینگی و رقابت برای جذب منابع با بانکها برخی از ناشران اوراق علاوه برسود اعلامی، سود ۳ درصدی برای یکسال را بر روی تابلو معاملاتی تضمین میکنند.
سود حاصل از اوراق مشارکت، برای سرمایهگذار معاف از پرداخت مالیات است و این جذابیت دیگری برای سرمایهگذاری در اوراق مشارکت به حساب میآید.
علیرغم اینکه اوراق مشارکت بازدهی تضمین شده دارند ولی ریسکی را متوجه سرمایهگذار نمیکند.
نحوه خرید اوراق مشارکت بدون ریسک
برای خرید و فروش اوراق مشارکت خارج از بورس، لازم است سرمایهگذار با مدارک شناسایی (شناسنامه و کارت ملی) به یکی از شعب بانکهای عامل مراجعه نماید و نسبت به خرید یا فروش اوراق مورد نظر اقدام نماید
در مورد معامله اوراق مشارکت بورسی، هر فردی که دارای کد معاملاتی آنلاین باشد، میتواند از طریق سامانه معاملاتی آنلاین یا ثبت سفارش اینترنتی اقدام به خرید نماد اوراق مشارکت کند.
این اوراق بسته به بازاری که در آن منتشر میشوند ممکن است در سامانه آنلاین قابلیت معامله داشته باشد چنانچه اوراق در بازار پایه فرابورس عرضه شود، خرید و فروش آن از طریق ثبت سفارش اینترنتی میسر خواهد بود. در صورتیکه فرد کد سهامداری و کاربر غیر آنلاین باشد به صورت حضوری درخواست خرید یا فروش خود را به کارگزاری اعلام نماید.
پس از دریافت کد سهامداری میتوانید با مشخصاتی که توسط کارگزاری برای شما ارسال میشود، وارد سایت کارگزاری شوید و سفارش خرید را ثبت کنید.
اگر سرمایهگذاری من وضعیت قابل قبولی نداشت، چه کار میتوانم بکنم؟
توجه داشته باشید که پیروی از یک برنامهی سرمایهگذاریِ غیرقابل انعطاف و ثابت در یک دورهی زمانی طولانی ممکن است سودآور نباشد.
اگر سرمایهگذاری من وضعیت قابل قبولی نداشت
در صورت رضایتبخش نبودن عملکرد سرمایهگذاری، لازم است برنامهی سرمایهگذاری خود را تغییر دهید. البته به خاطر داشته باشید که هنگام تغییر برنامه، لازم است اصول اولیهی سرمایهگذاری را رعایت کنید.
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد