تسهیلات سندیکایی چیست
به وامی گویند که توسط گروهی از موسسات مالی یا صندوق های سرمایهگذاری و بازنشستگی (سندیکا) به دریافت کننده واحدی اعطا میشود. دریافت کننده این وام ها به طور معمول شرکت های تجاری غول پیکر، پروژه های عظیم یا دولت ها هستند. این تسهیلات معمولا در قالب مبلغی مشخص، خط اعتباری یا ترکیبی از هر دو مورد است.
تسهیلات سندیکایی
بانک خاورمیانه در پاسخ به تقاضای تسهیلات با مبالغ بالاتر از حدود مقرر توسط بانک مرکزی، جهت اجرای طرح های توسعه ای و ایجادی، آمادهی عقد قرارداد سندیکایی با سایر بانکها و مشارکت در تأمین مالی واحدهای تولیدی و صنعتگران میباشد.
تسهیلات سندیکایی روشی برای تأمین مالی با مشارکت چند مؤسسه اعتباری است که از طریق آن اعطای تسهیلات در قالب عقودی ازجمله مشارکت مدنی، فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک و سلف و یا ایجاد تعهدات از روش هایی مانند گشایش اعتبار اسنادی، صدور ضمانتنامه، در چارچوب قرارداد و شرایط مورد توافق با متقاضی انجام میشود.
این تسهیلات عمدتاً در مواردی اعطا میگردد که درخواست اعتباری فراتر از سقف تسهیلات و تعهدات کلان بانک باشد و یا رعایت سیاستهای اعتباری و کاهش ریسک ناشی از اعطای تسهیلات و تعهدات مورد نظر باشد. در این روش، چند بانک با همکاری یکدیگر و با رهبریت یکی از بانکها در قالب قرارداد سندیکایی به اعطای تسهیلات میپردازند که هم مشکل کمبود نقدینگی با توجه به سقف تسهیلات و تعهدات کلان بانکها را مرتفع می نماید و هم باعث تقسیم ریسک پروژههای بزرگ بین بانکها میگردد. در مرحله مقدماتی، پس از مراجعه متقاضی به بانک، در مورد منابع مالی مورد نیاز و امکانات وی برای بازپرداخت تسهیلات و نرخ سود آن مذاکراتی انجام میشود، در صورت موافقت بانک مذکور با مشارکت در تأمین مالی متقاضی، آن بانک به عنوان "بانک پیشگام" ، مجموعهای از اطلاعات در مورد وضعیت اعتباری مشتری (وضعیت حقوقی و مالی متقاضی، تجزیه و تحلیل گردش وجوه متقاضی، بررسی وضعیت ریسک اعتباری متقاضی)، موارد مصرف تسهیلات، شرایط تسهیلات (نرخ سود، سررسید، نوع تضمینها، شرایط برداشت و شیوههای بازپرداخت و هزینههای مرتبط)، امکان سنجی طرح پیشنهادی و ... را به همراه دعوت نامه ای برای مؤسسات اعتباری که احتمال مشارکت آن ها در اعطای تسهیلات وجود دارد، ارسال می نماید. در ادامه طی جلسات و مذاکراتی فیمابین بانک پیشگام و سایر بانکها که مایل به مشارکت در تأمین مالی هستند، سهم مشارکت هر بانک در سندیکا مشخص می گردد.
همچنین اعضای سندیکا از بین خود، بانکی را به عنوان "بانک عامل" انتخاب میکنند و درنهایت قرارداد اعطای تسهیلات سندیکایی میان بانک¬های مشارکت کننده، امضاء می گردد. پس از آن بانک عامل، امور اجرایی تسهیلات (ایجاد حساب مربوط برای مدیریت وجوه تسهیلات، اطلاعرسانی به اعضای سندیکا در خصوص برنامه زمان بندی پرداخت سهم هر یک از کل تسهیلات تعهد شده، انجام تشریفات رسمی و قانونی مربوط به تضمین ها و وثایق و مدیریت آنها، پرداخت تسهیلات، دریافت اصل و سود از تسهیلات گیرنده و توزیع آن بین اعضا و نیز دریافت کارمزد، نظارت بر نحوه اجرای قرارداد توسط متقاضی، مدیریت و پایش و نظارت بر نحوه استفاده از تسهیلات و ارائه گزارشهای ادواری به اعضا و ....) را در چارچوب قرارداد تسهیلات سندیکایی انجام میدهد.
خاورمیانه و تسهیلات سندیکایی
بانک خاورمیانه در پاسخ به تقاضای تسهیلات با مبالغ بالاتر از حدود مقرر توسط بانک مرکزی، جهت اجرای طرح های توسعه ای و ایجادی، آماده عقد قرارداد سندیکایی با سایر بانک ها و مشارکت در تأمین مالی واحدهای تولیدی و صنعتگران است.
روش تامین مالی سندیکایی و عقودش
تسهیلات سندیکایی روشی برای تأمین مالی با مشارکت چند مؤسسه اعتباری است که از طریق آن اعطای تسهیلات در قالب عقودی ازجمله مشارکت مدنی، فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک و سلف و یا ایجاد تعهدات از روش هایی مانند گشایش اعتبار اسنادی، صدور ضمانت نامه، در چارچوب قرارداد و شرایط مورد توافق با متقاضی انجام می شود.
سقف وام و ایجاد تعهدی سندیکایی
این تسهیلات عمدتاً در مواردی اعطا میگردد که درخواست اعتباری فراتر از سقف تسهیلات و تعهدات کلان بانک باشد و یا رعایت سیاست های اعتباری و کاهش ریسک ناشی از اعطای تسهیلات و تعهدات مورد نظر باشد.
روش وام سندیکایی و تقسیم ریسک اجرای آن
در این روش، چند بانک با همکاری یکدیگر و با رهبریت یکی از بانک ها در قالب قرارداد سندیکایی به اعطای تسهیلات می پردازند که هم مشکل کمبود نقدینگی با توجه به سقف تسهیلات و تعهدات کلان بانکها را مرتفع می نماید و هم باعث تقسیم ریسک پروژه های بزرگ بین بانک ها میگردد.
مراحل اقناع بانک برای وام سندیکایی
در مرحله مقدماتی، پس از مراجعه متقاضی به بانک، در مورد منابع مالی مورد نیاز و امکانات وی برای بازپرداخت تسهیلات و نرخ سود آن مذاکراتی انجام می شود، در صورت موافقت بانک مذکور با مشارکت در تأمین مالی متقاضی، آن بانک به عنوان “بانک پیشگام” ، مجموعهای از اطلاعات در مورد وضعیت اعتباری مشتری (وضعیت حقوقی و مالی متقاضی، تجزیه و تحلیل گردش وجوه متقاضی، بررسی وضعیت ریسک اعتباری متقاضی)، موارد مصرف تسهیلات، شرایط تسهیلات (نرخ سود، سررسید، نوع تضمینها، شرایط برداشت و شیوههای بازپرداخت و هزینههای مرتبط)، امکان سنجی طرح پیشنهادی و … را به همراه دعوت نامه ای برای مؤسسات اعتباری که احتمال مشارکت آن ها در اعطای تسهیلات وجود دارد، ارسال می نماید.
مذاکرات بین بانکی برای وام سندیکایی
در ادامه طی جلسات و مذاکراتی فی مابین بانک پیشگام و سایر بانک ها که مایل به مشارکت در تأمین مالی هستند، سهم مشارکت هر بانک در سندیکا مشخص می شود.
انتخاب بانک عامل در میان مشارکان وام سندیکایی
همچنین اعضای سندیکا از بین خود، بانکی را به عنوان “بانک عامل” انتخاب می کنند و در نهایت قرارداد اعطای تسهیلات سندیکایی میان بانک های مشارکت کننده، امضاء می گردد.
مراحل اجرای وام سندیکایی
پس از آن بانک عامل، امور اجرایی تسهیلات (ایجاد حساب مربوط برای مدیریت وجوه تسهیلات، اطلاعرسانی به اعضای سندیکا در خصوص برنامه زمان بندی پرداخت سهم هر یک از کل تسهیلات تعهد شده، انجام تشریفات رسمی و قانونی مربوط به تضمین ها و وثایق و مدیریت آنها، پرداخت تسهیلات، دریافت اصل و سود از تسهیلات گیرنده و توزیع آن بین اعضا و نیز دریافت کارمزد، نظارت بر نحوه اجرای قرارداد توسط متقاضی، مدیریت و پایش و نظارت بر نحوه استفاده از تسهیلات و ارائه گزارشهای ادواری به اعضا و ….) را در چارچوب قرارداد تسهیلات سندیکایی انجام میدهد.
وظیفه بانک پیشرو
بانک پیشرو در این مجموعه وظیفه بررسی و تحقیق در مورد منبع مصرف مبلغ وام و چگونگی مصرف آن را دارد و در صورت ایجاد مشکل باید این بانک طبق بخشنامه پاسخگو باشد.
تفاوت بانک عامل و بانک پیشرو
بانک پیشرو بانکی است که آغاز جمع آوری موسسات و بانک ها برای وام دهی را با مراجعه متقاضی انجام می دهد و بعد از جمع شدن و اتفاق گروهی منابع وام دهی یک بانک یا موسسه به عنوان بانک عامل مشخص می شود. بانک پیشرو می تواند در رای گیری بانک عامل هم انتخاب شود.
مفهومشناسی تسهیلات سندیکایی و ضرورت آن در نظام حقوقی ایران
بانکها نقشی اساسی و مهم در اقتصاد کشورها دارند. آنها منابع مالی مشتریان را جذب و از طرق متعدد بهصورت تسهیلات مالی در اختیار متقاضیان قرار میدهند. در این رابطه، بانک بر مبنای توانایی خود و اعتبارسنجی متقاضیان تسهیلات، رابطة مالی خود را تنظیم میکند. بااینحال، محدودیت در تأمین منابع مالی توسط بانک و نیز پیچیدگی روابط بانکی و ریسک ذاتی ناشی از ارائه تسهیلات به متقاضیان باعث شده است که بانکها مدلی برای تأمین کافی منابع مالی و توزیع ریسکهای خود طراحی کنند. یکی از این روشهای تأمین مالی، ارائه تسهیلات بهصورت سندیکایی است که در آن بیش از یک بانک در ارائة تسهیلات نقش دارند. در این تحقیق، تلاش بر این است تا با یک مدل تحلیلی و توصیفی، مفهوم و ساختار تسهیلات سندیکایی و ضرورت وجود این نوع تسهیلات در سیستم اقتصادی و حقوقی ایران بررسی شود.این مقاله در پایان به این نتیجه میرسد که دلیل اصلی عدم استفاده از این تسهیلات در نظام بانکی ایران، نبود قوانین کافی در این حوزه و عدم تشریح ساختار قراردادی این نوع تسهیلات و قواعد حقوقیِ ناظر بر روابط بانکهای عضو سندیکا است.
نتیجه کلی از وام سندیکایی
بانک خاورمیانه یکی از بانک هایی است که اعلام آمادگی برای بانک پیشرو یا عامل بودن را به افرادی که فکر می کنند مبالغ وامشان از توان پرداخت یک بانک بالاتر است اعلام کرده است.
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد