سرمایهگذاری ابزاری برای کسب دارایی است اما فقط برای کسب دارایی استفاده نمیشود. هرکسی میتواند وارد یک برنامهی سرمایهگذاری شود و ابزارهای زیادی وجود دارد که میتوان بهوسیلهی آنها شروع کار با سرمایهی کم را آسان کرد. در واقع تفاوت میان سرمایهگذاری و شرطبندی این است که سرمایهگذاری یک فرایند زمانبر محسوب میشود و روشی نیست که بهوسیلهی آن بتوان خیلی سریع ثروتمند شد.
سرمایهگذاری: عمل اختصاص دادن پول برای کاری که به تلاش زیادی نیاز دارد با این انتظار که درآمد یا سود اضافی بهدست آید.
در علم اقتصاد سرمایه گزاری یعنی چه ؟
سرمایهگذاری یعنی خرید کالایی که در حال حاضر مصرف نمیشود اما در آینده فرد به آن نیاز پیدا خواهد کرد و آن کالا برای او سودآور خواهد بود.
در علم مالی سرمایه گزاری یعنی چه ؟
سرمایهگذاری به این معنی است که فرد یک دارایی مالی نظیر سهام را میخرد و پیشبینی میکند که آن دارایی مالی در آینده سودآور خواهد بود و قیمتش افزایش خواهد یافت، لذا با فروش به قیمت بالاتر سود خوبی به دست خواهد آورد.
[وارن بافت سرمایهگذاری را اینگونه تعریف میکند
«فرایند برنامهریزی برای پول تا در آینده پول بیشتری نصیب شما شود
در همین رابطه میگوید:
«هرگز روی یک منبع درآمد اتکا نکنید، سرمایهگذاری انجام دهید تا منبع دیگری ایجاد کنید.» لذا شاید بتوان به تعبیری سرمایه گذاری را ایجاد منابع مالی جدید دانست.
مفهوم سرمایه و سرمایه گذاری چیست ؟
کلیه منابع مالی و پولی و منابع قابل تبدیل به پول، سرمایه خوانده میشود. جوامع و شرکتهایی که معمولا دارای سرمایه بیشتری هستند، نسبت به رقبای خود که سرمایه کمتری دارند، عملکرد و فعالیت بهتری دارند. در عصر حاضر، نیروهای انسانی نیز قسمتی از سرمایه محسوب میشوند. سرمایه میتواند هم نقدی باشد هم غیر نقدی. سرمایه نقدی همان پول نقد است و سرمایه غیر نقدی شامل انواع داراییها میشود که افراد در اختیار دارند. البته سرمایه با پول متفاوت است و فرق دارد. پول فقط نقدینگی هست که همیشه در دسترس است و قابل تبادل سریع هست؛ اما سرمایه دارای مدت زمان و طول عمر زیادتری بوده و به منظور ایجاد ثروت در سرمایه گذاری، استفاده میشود. به عنوان مثال: برندها، نرم افزارها و…که از طریق آنها میتوان ثروت ایجاد کرد، نوعی سرمایه محسوب میشوند.
وام یابی راه کاری نوین در امور مالی
برای اطلاع از سرمایه گزاران و وام ها و دریافت سریع سرمایه و وام حتما سری به سایت ما بزنید
WWW.VAMYABI.IR
انواع سرمایه گذاری
سرمایه گذاری بر حسب موضوع به دو دسته واقعی و مالی تقسیم میشود. دسته واقعی نوعی است که فرد با فدا کردن ارزشی در زمان حاضر، نوعی دارایی واقعی به دست میآورد. درواقع موضوع سرمایه گذاری، دارایی واقعی است. خرید ملک یا آپارتمان، نمونهای از آن است. در دسته مالی، فرد در ازای فدا کردن ارزش حاضر، نوعی دارایی مالی که نتیجه آن معمولاً جریانی از وجوه نقد است به دست میآورد. سرمایه گذاری در اوراق بهادار مثل سهام عادی یا اوراق مشارکت که فرد در ازای پرداخت پول، محق به دریافت جریانی از وجوه نقد به شکل سود میشود، سرمایه گذاری مالی محسوب میشود.
خرید خانه، آپارتمان، زمین و… به منظور کسب درآمد یا افزایش سرمایه میتواند یک نوع سرمایه گذاری واقعی محسوب شود. این درآمد میتواند از اجاره آن ملک یا فروش به قیمتی بالاتر از نرخ خرید انجام شود.
خرید طلا، نقره، جواهرات و هر نوع کالای ارزشی که قابلیت خرید و فروش مجدد داشته باشد میتواند یک نوع سرمایه گذاری واقعی محسوب میشود.
خرید سهام شرکتها در بازار بورس اوراق بهادار به منظور کسب درآمد و افزایش سرمایه یک سرمایه گذاری مالی محسوب میشود. ریسک سرمایه گذاری در بازار بورس بسیار بالاست و کسانی که دانش آن را در این بازار را دارند میتوانند با مدیریت ریسک در این بازار فعالیت کنند و بازدهی بیشتری نسبت به سایر داراییها به دست آورند.
اوراق بدهی جهت تامین بودجه مالی لازم برای پیادهسازی طرحهای شرکتها و نهادهای کشور است و به طور معمول توسط دولت منتشر و ضمانت میشود و از آنجایی که پرداخت اصل و فرع این اوراق توسط دولت تعهد میشود، جزء اوراق کم ریسک شمرده میشوند. اوراق بدهی مشخصات مشترکی ازجمله تاریخ سررسید، ارزش اسمی، نرخ سود اسمی و قیمت فروش دارند. اوراق مشارکت و صکوک دو نوع عمده از اوراق بدهی موجود در بازار محسوب میشوند.
یکی از سرمایه گذاریهای کم ریسک سپردههای بانکی مدت دار است که توسط بانکها ارائه میشود و در حسابهای مختلف در بازههای زمانی متفاوت میتواند نرخ سود مختلفی داشته باشد. این سرمایه گذاری با توجه به ریسک کم آن بازدهی پایینتری نسبت به سایر گزینههای موجود در بازار خواهد بود.
صندوق سرمایه گذاری یکی از روشهای سرمایه گذاری در بازار سرمایه است. صندوقها نهادهای واسطه مالی هستند که وجوه مردم را جمع آوری کرده و در اوراق بهادار سرمایه گذاری کرده و افراد را از سود حاصل منتفع میکنند.
این صندوقها با ترکیب داراییهای مالی مختلف مانند اوراق مشارکت، سپردههای بانکی، اوراق خزانه و … جزء سرمایه گذاریهای کم ریسک محسوب میشوند و دارای ضامن نقد شوندگی و پرداخت سود میباشند که در بازه زمانی معین به سرمایهگذاران سود صندوق را پرداخت مینمایند.
این صندوقها درصد مشخصی از ترکیب دارایی خود را به سهام شرکتهای بورسی و مابقی را به اوراق مشارکت اختصاص میدهند، بنابراین ریسک بالاتری به نسبت صندوقهای درآمد ثابت دارد و همچنین احتمال بازدهی بیشتر نیز وجود دارد.
این نوع صندوقها در ترکیب دارایی خود از سهام و اوراق با درآمد ثابت به نسبت تقریباً مساوی سرمایهگذاری میکنند. نسبت دارایی سهام و اوراق با درآمد ثابت صندوقهای مختلط ممکن است در طول زمان تغییر یابد، اما عمدتاً این نسبت حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۶۰ درصد سهام است و مابقی شامل اوراق با درآمد ثابت است. ریسک این نوع صندوقها از صندوقهای سهامی کمتر و بازدهی بالاتری نسبت به صندوقهای درآمد ثابت خواهند داشت.
این صندوقها داراییهای متنوعی از سهام و اوراق بهادار دارند و مانند سهام در بورس معامله میشوند. برخلاف صندوقهای سرمایهگذاری مشترک که NAV هر واحد در پایان روز محاسبه و مبنای خرید و فروش قرار میگیرد، ETF را میتوان همانند سهام در طول یک روز معاملاتی معامله کرد.
چه طرح و برنامه مالی برای سرمایه گذاری وجود دارد ؟
قبل از اینکه افراد اقدام به سرمایه گذاری نمایند هر فردی باید یک طرح کلی مالی را تنظیم کند. این چنین طرحی باید دربرگیرنده تصمیم گیری در خصوص انجام معامله باشد. به علاوه نحوه مالکیت، طول عمر دارایی و میزان سودآوری آن نیز باید مدنظر قرار گیرد. سرانجام اینکه این طرح باید شامل میزان حداقل وجوه پس انداز ضروری نیز باشد. همچنین، مفهوم ترکیب بهینه حائز اهمیت است، چرا که ثروت افراد که به صورت داراییهای مختلف نگهداری میشود، باید به صورت واحد، ارزشیابی و مدیریت شود. ثروت باید در قالب پرتفوی، مدیریت و ارزشیابی شود. پرتفلیو دربرگیرنده مجموعه سرمایه گذاری یک سرمایهگذار است.
آیا آموزش سرمایه گذاری تاثیر گزار است ؟
مهمترین نکته ای که باید در رابطه با سرمایه گذاری بدانید این سات که بدون آموزش دیدن نمی توان وارد هیچ بازاری شد چون مطمئنن هر خریدی بدون اطلاع کافی از بازار هدف می تواند ضرر بسیار سمگینی به شما بزند که جبران آن شاید غیر ممکن باشد. مخصوصا اگر بخواهید وارد بورس ایران شوید و در آن سرمایه گذاری کنید پیشنهاد میکنیم که بدون شک اول در کلاس آموزش بورس نخبگان خانه سرمایه شرکت کنید و بعد از اینکه راه و رسم سرمایه گذاری را با استفاده از تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی یاد گرفتید اقدام به سرمایه گذاری کنید.
اهداف سرمایه گذاری چیست ؟
همچنین نکته بسیار مهمی که در انتخاب یک فرصت سرمایه گذاری نقش دارد، افق مدنظر است. “سرمایه گذاری را میتوان به کوتاه مدت یا حداکثر تا یک سال و بلند مدت یا بیش از یک سال تقسیم کرد.”
چرا سرمایه گذاری میکنیم؟
جواب کسب پول است. اگرچه هر فردی با این عبارت موافق است، با این حال باید در آن دقیقتر شویم. ما به این خاطر سرمایه گذاری میکنیم که رفاه و آسایش فعلی و آتی خود را بهبود ببخشیم. وجوهی که سرمایه گذاری میشود میتواند ناشی از داراییهای موجود فرد، مبالغ وام گرفته شده یا پس انداز باشد. افراد سعی میکنند از طریق صرفه جویی در مصرف امروز خود و پس انداز آن، بتوانند مصرف آتی خود را بهبود ببخشند. سرمایه گذاران سعی میکنند ثروت و دارایی خود را به نحو مؤثری مدیریت کنند تا بتوانند با محافظت آن در برابر عواملی هم چون تورم، مالیات و سایر عوامل، بیشترین بازده را کسب نمایند.
همه مردم به نوعی دارای ثروتی هستند که ناشی از ارائه خدمات آنان در بازار کار است. اغلب مردم در طول مراحل زندگی خود تصمیم گیریهایی را در خصوص سرمایه گذاری اتخاذ میکنند. یکی از تحولاتی که از سال ۱۹۹۰ در زندگی مردم بیشتر به چشم میخورد شرکت مردم در طرحهای بازنشستگی است. در طرحهای سنتی، اغلب مردم مبالغی را به صورت ماهانه برای دوران بازنشستگی پس انداز میکردند، ولی حالا همین افراد منابع مالی خود را در خرید سهام، اوراق قرضه و سایر موارد مشابه به کار میاندازند؛ بنابراین در این حالت نتیجه تصمیمگیری که فرد انجام میدهد (اعم از سود یا زیان) بر روی مزایا و منافع بازنشستگی وی تأثیر میگذارد.
آیا سرمایه گذاران از ریسک نفرت دارند؟
معمولا در اقتصاد فرض بر این است که سرمایه گذاران منطقی عمل میکنند؛ بنابراین آنان اطمینان را به عدم اطمینان ترجیح میدهند و طبیعی است که در این حالت میتوان گفت سرمایه گذاران نسبت به ریسک علاقهای ندارند. به عبارت دقیقتر باید گفت که آنان ریسک گریزند. یک سرمایه گذار ریسک گریز کسی است که در ازای قبول ریسک، انتظار دریافت بازده بیشتری دارد.
توجه داشته باشید که در این حالت پذیرفتن ریسک یک کار غیرمنطقی نیست، حتی اگر میزان ریسک خیلی زیاد باشد. چون در این حالت انتظار بازده بالایی نیز وجود دارد. درواقع، سرمایه گذاران به طور منطقی نمیتوانند انتظار داشته باشند که بدون قبول ریسک بالا، بازده بالایی کسب کنند. آنان به صورت ضمنی یا آشکارا با توجه به ریسکپذیری خود دست به سرمایه گذاری میزنند. دستهای که ریسک بالایی را قبول میکنند انتظار بازده بالایی را نیز دارند و برعکس.
از آنجا که سرمایه گذاری به جهت رشد سرمایه یا کسب سود در آینده تمرکز دارد، ریسکهایی نیز مرتبط با سرمایه گذاری وجود دارد که نمیتوان آن را حذف یا متوقف کرد. به عنوان مثال:
سرمایه گذاری در شرکتی که در آینده ورشکسته شود یا پروژهای که شکست بخورد، این همان چیزی است که سرمایه گذاری را از پسانداز جدا میکند. پس انداز، ذخیره پول برای استفاده در آینده است که در معرض ریسک نیست (جز بحث کاهش ارزش پول)، در حالی که سرمایه گذاری به جهت کسب سود در آینده متمرکز میشود و در نتیجه مستلزم پذیرش ریسک است. بهطور کلی ریسک به دو دسته ریسک سیستماتیک و ریسک غیر سیستماتیک تقسیم بندی میشود.
ریسک سیستماتیک + ریسک غیر سیستماتیک = ریسک کل
ریسک سیستماتیک تغییرپذیری در بازده کل اوراق بهادار را مستقیما ناشی از تغییرات بازار یا اقتصاد میداند. این ریسک غیرقابل کنترل هست بنابراین کاهش پذیر هم نخواهد بود. منابع این ریسک عبارت است از ریسک تورم، ریسک نرخ بهره، ریسک بازار و گاها ریسک سیاسی.
این ریسک قابل کنترل و کاهش پذیر است و شامل آن تغییرپذیری در بازده اوراق بهادار هست که به تغییرپذیری کلی بازار یا اقتصاد بستگی ندارد و از فاکتورهای درونی یک شرکت اثر میگیرد. لذا میتوان از طریق استراتژیهایی مثل متنوع سازی این ریسک را کاهش داد.
آیا میتوان گفت که سرمایه گذاران به دنبال حداقل کردن ریسک خود هستند؟
خیر! به این دلیل که حداقل کردن میزان ریسک، مخصوصا نرخ بازده پایین، دارای هزینههایی است. حداقل کردن ریسک به نگهداری داراییهای بدون ریسک مثل پسانداز و اوراق خزانه منجر میشود. در حالی که کسانی که سرمایه گذاری میکنند علاقهمند هستند رابطهای منطقی بین ریسک و بازده خود ایجاد کنند.
[وقتی صحبت از سرمایهگذاری میشود، هدف این است که پول با بالاترین نرخ و کمترین میزان ریسک ممکن رشد کند. با وجود این که هیچ میانبری برای ثروتمند شدن نیست، راههای هوشمندانهای برای آن وجود دارد.
لذا شاید بتوان از سرمایه گذاری نه به عنوان یک کار سخت که به عنوان یک کار هوشمندانه تعبیر کرد!
شاد و پیروز باشید
لینک کوتاه
تمامی مطالب مجله آنلاین وامیابی توسط گروه وامیابی ترجمه و تدوین گردیده است. هرگونه کپی برداری از مطالب این سایت بدون ارجاع لینک مستقیم به سایت وامیابی طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.
نام شما : * این قسمت نباید خالی باشد
نظر شما : * این قسمت نباید خالی باشد